Vilket tuggben du ska välja beror förstås på om du har en liten eller stor hund. Det hänger också ihop med om du har en försynt eller glupsk hund och föstås vad den tycker och hur stort tuggbehov den har. Även hundens ålder kan spela in. För att hjälpa dig välja rätt hundtugg har vi försökt sammanfatta lite vanliga frågor som handlar om att välja rätt tuggben.
Här hittar du hundtugg som är nyttiga och som dessutom är producerade under bra förutsättningar. De ska kännas bra för hundens mage och ditt samvete. Vi väljer noga vilka hundtugg vi på Hundigt vill erbjuda dig och det är viktigt för oss att:
platt | ||||||
rullat | ||||||
wrap |
REN-horn och ÄLG-tugg är perfekt för känsliga magar. Älgarna har bara ätit vad skogen bjuder.
Det veganska tugget är också bra för känsliga hundar, tänk på att de veganska blir mer som godis för en stor hund då de är ganska lättuggade.
Naturliga hundben som är gjorda på råhud till exempel älg och nöt är magert tugg. Älg är magrare än nöt och älg varar längre eftersom det är hårdare. Tjurmuskel är inte särskilt magert. För en liten hund är det perfekt med de veganska tuggen. Vill du ha magert hundtugg så undvik fyllning eftersom den ofta är rik på kalorier och kan trigga din hund att tugga mer än nödvändigt. Vill du ändå köpa med fyllning är älgkombo och beef toast två bättre alternativ.
Vi tänker att när en hund maniskt tuggar på ett tuggben, då kan det faktiskt betyda att det är smaksatt eller preparerat. Det blir nästan onaturligt tuggande. Vår erfarenhet är att en hund som får bra tugg med jämna mellanrum lugnar ner sig och tuggar vid behov. Så se det inte som något negativt om hunden lämnar benet för att ta det om några dagar igen. Vi ser det som ett sundhetstecken, både hos hunden och tugget.
Om du ändå vill hjälpa din hund att komma igång med tuggandet så finns det lite bra knep:
Vi tycker själva att det är bra att lära hunden redan som ung att tugga på råhudsben utan smak. Råhud är naturligt och stimulerar de tugginstinkter som hunden har utan att trigga till hets. Det är skönt att kunna ge valpen något som den får tugga på så möbler och skor får vara ifred. Tänk på att ha din valp under upsikt när den tuggar; att vara både oerfaren och glups kan vara en förödande kombination. Att göra tuggstunden till ett sammarbete kan skapa fina band - håll i benet medan du låter din valp tugga. Då har du också koll på att det inte går för fort i början. Självklart är alla valpar individer och du ser själv vad du tycker att din valp behöver. Vilken storlek du ska välja på tuggbenet till din valp beror på hundens storlek och styrka i käken.
Kom ihåg att tänka på valpens total foderintag och att tuggbenen blir en del i det, pricis som vilket godis du väljer att ge den också räknas in. De tuggben, godis och foder som du väljer att ge din valp ska tillsammans utgöra en hälsosam diet.
Älghud, renhud och renhorn är det bästa du kan välja om du vill ha ett hundtugg som inte kladdar. Vi har haft många lagotto-hundar i familjen och bland vänner. Vi vet precis vilka tugg som sitter i mustachen efteråt - det betyder att de också kan hamna på oönskade ställen så som soffan och sängen. Vi skulle vilja säga att älg- och renhund inte kladdar alls, men det är klart - hunden kan ju tugga i sig benet så mjukt blir det ju. De vegetariska och veganska tuggbenen kladdar också lite. Nöt kladder lite mer. Vill du hålla det kladdfritt håll dig borta från fyllning. Tuggben med fyllning, tjurmuskel, grisöron och grisknorr avnjuts kanske bäst ute i solen eller på en egen filt. 😉
Tänk på vad du har för hund klicka på rätt knapp här nedan. En tuggfrisk liten Jack Russel kan säkert gå på ben till mellan-hund, medan en försynt jämthund kanske kan gå som mellan hund. Vi har många staffar som köper älg40 och en hel del golden som köper nötrulle till exempel. Så välj efter individen i första hand. Vi hjälper dig gärna så tveka inte att fråga.